Velkoobchod s Vape Produkty

Kulinarické rady listopadu 10, 2023

Jíte drobenku teplou nebo studenou?

  • Napsáno
    Radka Novotná

    Radka Novotná

  • 0 Komentáře

Crumble - jednou tak, podruhé jinak

Ahoj všem milovníkům jídla, dnes se budeme bavit o jednom z mého oblíbeného druhu dezertů - Crumble. Jsem si jistá, že mnozí z vás si už někdy kladli otázku: Připravuji a jím crumble správně? Měla bych ho jíst teplý nebo studený? V dnešním článku vám na tyto otázky odpovím, protože ať žijete kdekoliv, crumble je jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších dezertů, které lze přizpůsobit jakékoli chuti.

Důvody pro jídlo teplého crumble

Mnoho lidí dává přednost crumble teplému a existuje mnoho důvodů, proč tomu tak je. Když crumble pečete a poté ho okamžitě podáváte teplý, ovoce se pod horní vrstvou drobenky hřeje a stává se měkkým a šťavnatým. Toto šťavnaté ovoce dokonale kontrastuje s chrupavou texturou drobenky na vrchu. Teplý crumble je také skvělou volbou, pokud plánujete podávat dezert s výbornou přísadou - vanilkovou zmrzlinou! Zmrzlina se na teplém crumble začne pomalu rozpouštět a vytváří úžasné spojení chutí a textur.

Důvody pro konzumaci studeného crumble

Jestliže preferujete dezerty chladné, crumble vás nezklame ani ve studeném stavu. V chladničce se ovoce a drobenka spojí dohromady a výsledkem je příjemně kompaktní dezert. Studený crumble je ideální volbou na rozpálené letní dny, kdy potřebujete něco osvěžujícího. Kromě toho se studený crumble lépe krájí a podává, takže je to skvělá volba pro párty, kde chcete servirovat co nejhezčí porce.

Crumble vhodný pro každou příležitost

Možná se ptáte, která verze je tou správnou? Odpověď je prostá - obě. Crumble můžete jíst jak teplé, tak studené. Vše záleží na vaší osobní preferenci. Já osobně jsem na straně týmu teplý crumble. Mám ráda, když je ovoce pod drobenkou horké a šťavnaté a na vrchu je křupavá drobenka. Navíc, když k tomu přidám kopeček zmrzliny a horkou čokoládu, stane se z toho dokonalý dezert!

Často peču crumble pro svoji dceru Elišku, která má radost z jakékoliv příležitosti, kdy může jíst něco sladkého. Ještě nepochopila, proč by někdo chtěl jíst crumble studený, když je teplý tak výhodný! Když jsem jí poprvé nabídla studený crumble, podívala se na mě jako na ségru z Marsu. Ale nakonec jsem ji přemluvila, aby to zkusila, a ona ho dokonce ocenila, i když stále více preferuje teplou verzi.

No, jestliže vás článek inspiroval a vy se chystáte uvařit svůj první crumble, doporučuji začít s jablečným. Je to klasická receptura, kterou milují snad všichni. Ale nebojte se experimentovat s různými druhy ovoce, jako jsou například hrušky, maliny nebo borůvky. A pokud jste skutečně odvážní, zkuste přidat do drobenky trochu kakaa nebo skořice pro další vrstvu chuti.

Jak tedy vidíte, crumble je univerzální dezert, který si můžete přizpůsobit svým chutím a touhám. Ať už ho budete jíst teplé nebo studené, jsem si jistá, že se stane jedním z vašich oblíbených dezertů.

Kouzlo crumble ve vlastní kuchyni

Pečení crumble není žádná věda. Je to velmi jednoduchý dezert, který i když na první pohled vypadá složitě, je ve skutečnosti snadno připravitelný. Zvláště když máte po ruce kvalitní suroviny. Ujistěte se, že máte k dispozici dobrou kvalitní máslo nebo margarín, ať už preferujete jakoukoliv variantu. A malý tip na závěr: pokud chcete, aby byla drobenka na vrchu opravdu křupavá, přidejte do ní trochu ovesných vloček. Vyzkoušejte to a uvidíte, že se vám to bude líbit. Ovesné vločky totiž dodají drobenku extra křupavost, kterou jinak nezískáte.

Na závěr bych chtěla ještě podělit o jeden z mých oblíbených triků na dokonalý crumble. Když crumble pečete, nechte ho v troubě o něco déle, než je uvedeno v receptu. Tím získáte extra křupavý vršek. Ale pozor, musíte ho hlídat, aby vám nesmazal na uhlíky.

Pečení crumble mě vždy baví. Je to skvělý dezert, který lze připravit v mnoha variantách a podávat ho teplé nebo studené. Že mohu být tak kreativní a vymyslet si vlastní verzi tohoto úžasného dezertu, je pro mne velká radost. A vědět, že to baví i moji dceru Elišku, je pro mě těšení toho nejlepšího druhu. Tak co vy? Uvaříte si crumble teplý nebo studený? Pojďte mi to napsat do komentářů!

Napsat komentář

Položky označené * jsou povinné.